Terug naar de hoofdpagina Links Veel gestelde vragen Inloggen

Hoe werkt het?

De Verkeersslang is voor basisscholen. Iedere school kan deelnemen, groot of klein. Wanneer de school klaar is om te starten, wordt er een periode van twee weken gepland waarin het spel wordt gespeeld. De school is geheel vrij te bepalen welke weken dit zijn. In veel Europese landen wordt de implementatie van de campagne gekoppeld aan de Europese week van de mobiliteit.

Het spel wordt twee hele lesweken gespeeld en wordt ondersteund met een handboek en de website. Iedere school bepaalt zo zijn eigen doel (op basis van een voormeting) en invulling van de campagne. Op deze website en in het handboek kunnen scholen hiervoor inspiratie opdoen.

De kinderen moeten gedurende de campagne zoveel mogelijk lopend, fietsend, carpoolend of met het openbaar vervoer naar school komen. Met deze verkeersveilige en milieuvriendelijke verplaatsingen verdienen de kinderen stickers en deze worden verzameld op het grote spandoek van de Verkeersslang. Het doel is de Verkeersslang spandoek aan het einde van de twee weken helemaal gevuld te hebben met stickers. Kinderen ontvangen een beloning wanneer ze een ‘tussenpunt’ op het spandoek bereiken. Voorbeelden van beloningen zijn: géén huiswerk, 15 minuten extra speeltijd of iets vergelijkbaars. Wanneer het hoofd van de slang bereikt wordt (en het spandoek vol is), ontvangen de kinderen een nog grotere beloning, bijvoorbeeld een nieuwe fietsenstalling, een wandel/fiets tour of wat de school zelf georganiseerd kan krijgen.

Drie weken nadat het spel is afgelopen worden alle gegevens die verzameld zijn door middel van turven, vooraf, tijdens en na afloop van de campagne, verzameld en geanalyseerd.

De Verkeersslangbox bestaat uit:

  • handleiding voor de leerkrachten;
  • banner (3 meter x 1 meter);
  • Promotiestickers;
  • brieven voor de ouders;
  • posters.

In april 2015 is de Verkeersslang 2.0 gelanceerd! Er zijn elementen aan toegevoegd die de Verkeersslang nog aantrekklijker maken, vooral in landen waar het spel al veel gespeeld is. In  Verkeersslang 2.0 Speet de school online via een smartboard of digitaal schoolbord of via een standaard computer. Materialen zoals de banner en stickers zijn hierbij niet meer nodig, dit is vervangen door de interactieve speelomgeving.

Ga naar Digibord

Ga naar Spelen via Digibord